Privé of zakelijk lenen 

Er zit een wezenlijk verschil tussen het afsluiten van een privé lening en het aangaan van een zakelijk krediet. Veel hangt af van de rechtsvorm, die u voor uw bedrijf heeft gekozen. Maar ook het aantal jaren dat u onderneemt en de omzet die u draait, zijn van groot belang. Wanneer u als particulier geld voor een auto leent, kunt u het voertuig bij financiële problemen verkopen om met de opbrengst (een deel) van het krediet af te lossen. Heeft u echter geld geleend om in uw bedrijf te investeren, bijvoorbeeld voor nieuwe machines? Dan kan het niet op tijd terugbetalen van de lening vergaande consequenties hebben voor de continuering van uw onderneming.


Advies inwinnen bij uw boekhouder

Wanneer u uw zakelijke administratie bij een ervaren boekhouder heeft ondergebracht, kan deze u adviseren over het aangaan van leningen. Ongeacht of u deze voor privézaken of voor uw bedrijf nodig hebt. Zelfs als u nog geen vaste accountant heeft, zijn goede kantoren altijd bereid om met u mee te denken en kunnen zij u na het bestuderen van uw boeken advies geven over de voor u beste leenvorm en de eventuele gevolgen voor uw bedrijf. Het is het makkelijkst om iemand te zoeken bij u in de buurt. Onderneemt u in onze hoofdstad, dan bespaart een  Amsterdams administratiekantoor u veel tijd.


Lenen voor duurzame doeleinden

Wilt u als ondernemer investeren in duurzame maatregelen? Heeft u bijvoorbeeld geld nodig om uw kantoor- of fabriekspand te isoleren, van zonnepanelen te voorzien of op andere wijze energie te besparen? Dan kunt u wellicht gebruik maken van een zogenaamde duurzaamheidslening. Deze leningen worden aangeboden door sommige gemeenten en hebben een zeer gunstig rentetarief. Heeft u een plaatselijke boekhouder, dan weet hij u ongetwijfeld of dit in uw gemeente speelt en kan u er meer over vertellen.