Hoe creditcards de wereld veroverd hebben

In portemonnees over de hele wereld kun je ze vinden, credit cards. Het gebruik van deze pasjes kent veel voordelen. Je kunt veilig mee betalen op het internet, je kunt in termijnen betalen en misschien wel het belangrijkste voordeel is dat ze wereldwijd geaccepteerd worden. Deze wereldwijde verspreiding was echter niet vanzelfsprekend en menige kredietkaart is gesneuveld, voordat er wereldwijde acceptatie ontstond.

 

De voorlopers

Het idee van de credit card ontstond in het eind van de 19e eeuw. Het eerste gebruik van de term stamt uit het boek ‘Looking Backward’ van Edward Bellamy. De in dit boek beschreven pas werkte echter meer als een debetkaart dan een kredietkaart. Systemen die vergelijkbaar zijn met de hedendaagse kredietkaart ontstonden echter ook in deze tijd. Zo begonnen grote handelaren te werken met krediet muntjes en later ‘Charger-plates’. Dit waren meestal metalen munten of platen waar transacties op gedrukt konden worden. Dit werd echter alleen gebruikt door grote handelaren en hun vaste klanten en was dus nog ver verwijderd van wereldwijde acceptatie.


De eerste conventionele kaarten

Halverwege de 20e eeuw werden er steeds meer conventionele creditcards uitgebracht. Ook al waren deze passen technisch gezien voldoende ontwikkeld, toch braken ze niet door. Dit kwam omdat de passen op te weinig plekken geaccepteerd werden. Consumenten hadden op hun beurt weer geen behoefte aan een kaart waarmee ze nergens terecht konden. Dit probleem werd doorbroken door een bank die een credit card uitbracht in een Amerikaans stadje waar de helft van de inwoners klant bij die bank was. Door de grote consumenten poel gingen steeds meer lokale bedrijven de kaart accepteren en was de eerste succesvolle credit card geboren.

 

De uitbreiding

Dit succesvolle concept werd uitgebreid naar meerdere Amerikaanse steden. Uiteindelijk verenigde deze lokale initiatieven zich tot één kredietkaart waarmee in veel steden in Amerika betaald kon worden. Met deze stevige basis konden de banken de creditcards op steeds meer plaatsen geaccepteerd krijgen. Later werd ook de  prepaid creditcard geïntroduceerd waardoor het voor iedereen mogelijk is om een creditcard te kunnen gebruiken. Dit veroorzaakte een vicieuze cirkel waar steeds meer consumenten de passen wilde hebben, omdat ze er overal mee terecht konden en waar steeds meer bedrijven de kaart accepteerden, omdat het zo veel klanten opleverde. De wereldwijde acceptatie was een feit.